Miksi sterilisaatio


Miksi sterilisaatio, eikä muu ehkäisy? 

-Omaan kehoon pitää olla itsemääräämisoikeus. Nykyinen laki loukkaa sitä. 

-Sterilisaatio on turvallinen ehkäisy. Sen pettämisriski ensimmäisenä vuonna on vain 0.15-0.4 %. 


-Sterilisaatio on hormoniton ehkäisy. Hormonit aiheuttavat terveyteen sivuvaikutuksia ja jäteveden mukana niitä päätyy vesistöihin. 

"... e-pillereiden hormonit päätyvät virtsan kautta vesistöihin, aktivoituen siellä uudelleen ja vaikuttaen kalojen käyttäytymiseen sekä mahdollisesti koko ekosysteemiin." 
Kalalounas hormonikuorrutuksella, WWF 05.06.2013 

-Miehille ei ole muuta ehkäisyvälinettä kuin kondomit ja niiden pettämisriski on 15%. 


-Lisääntymiskyvyttömyys voi olla identiteettikysymys ja joillakin voi olla paha raskaudenpelko. 



"Saana, 23: Raskaudenpelko pilasi seksielämäni "Raskaudenpelko oli niin paha, ettei Saana pystynyt ryhtymään intiimiin suhteeseen. Pelko teki seksielämästä mahdotonta. 
- Seksiin liittyi aina pelko, eikä seksistä tai seksuaalisuudesta pystynyt nauttimaan. 
...
- Saisin operaatiosta sellaisen olon, että oma kehoni kuuluu minulle, Saana sanoo.
- Seksiin liittyvä ahdistus vaivaa välillä minua edelleen, vaikka kumppani onkin käynyt vasektomiassa. Uskon että ahdistus lakkaisi, jos pääsisin itse sterilisaatioon. " 

Iltalehti Ilona Tosielämää 27.03.2017 

–""En todellakaan kadu" ... sterilisaatio oli valtava helpotus myös henkisesti. Vaikka prosessi oli hidas ja vaivalloinen, pääsi hän eroon raskauden pelosta ja tunsi itsensä vapaaksi.
– Ajatus siitä, että voisin tulla raskaaksi, herätti minussa aina suunnatonta inhoa. Kun sterilisaatio tehtiin, tuntui siltä, kuin jotain inhottavaa olisi poistunut elimistöstä. Tunne oli omituinen, mutta siltä se tuntui."
Yle uutiset Naisten sterilisaatio 22.3.2017


"– Varsinkin parin viimeisen vuoden aikana oli sellainen olo, etten olisi malttanut enää odottaa. Oli helpottavaa, kun lopulta sain sterilisaation. Ei tarvinnut enää pelätä vahinkoja eikä maksaa kalliista ehkäisypillereistä." 

Meillä kotona "Lapsettomuus sopii minulle" 15.11.2016
 
"Vasektomia on tuonut minulle tietynlaisen positiivisen mielenrauhan. Vaikka nainen käyttäisi ehkäisyä, se saattaa joskus pettää tai unohtua. Enää tuollainen huoli ei jää takaraivoon."
"Sterilisaatio toi mielenrauhan: ”Vaikka nainen käyttäisi ehkäisyä, se saattaa joskus pettää tai unohtua”" Seura Terveys 5.7.2018  
 

"Jälkitarkastuksen jälkeen pidin lapsettomuusjuhlat. Halusin juhlia valintaani ja merkata sen siirtymäriitiksi omaan elämääni." 
Vapaaehtoisesti lapseton kertoo: "Sterilisaation jälkeen pidin lapsettomuusjuhlat" Cosmopolitan 20.4.2017
 
"Sterilisaation jälkeen elämäni tuntui helpommalta, sillä en joutunut stressaamaan päivittäisen e-pillerin ja raskaaksi tulemisen pelon kanssa."  
Vapaaehtoisesti lapseton kertoo: "On erikoista, kuinka vahvasti raskaaksi tuleminen nähdään naisen velvollisuutena" Cosmopolitan 24.4.2017
 
"- Olin varma, että hän on viimeinen lapsi, eikä sterilisaatio ole kaduttanut kertaakaan. En tunne yhtäkään naista, jolla ei olisi ollut ongelmia hormonaalisen ehkäisyn kanssa. Minullekaan se ei sopinut, eikä kondomi ole stressitön ehkäisytapa. Sterilisaation jälkeen parisuhteen hoitaminen on muuttunut huolettomaksi ja helpommaksi."
Lahtelaisnainen ei ole katunut sterilisaatioon menemistä: "Miten paljon naiset ovatkaan valmiita sietämään hormonaalisen ehkäisyn takia" ESS 18.1.2018 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti