Kansanedustajien kantoja steriloimislakiin

Kansanedustajiin otettiin yhteyttä steriloimislain muutostarpeesta syksyllä 2016 kahdesti sähköpostilla ja muistutettiin myös fb-viestillä.
Toiveena oli kansanedustajan lakialoite, joka saisi yli 100 allekirjoitusta ja tulisi eduskunnan käsiteltäväksi. 
Vielä parempi olisi hallituksen lakiesitys eduskunnalle, koska kansanedustajien lakialoitteita etenee harvoin laiksi asti. Ne ovat tapa tuoda asioita esille eduskunnassa.
Uusimmat kansanedustajien lakialoitteet


ODOTUS: 
Ehdotuksen luultiin herättävän innostusta, koska Vasemmistonuoret ovat hyväksyneet ohjelmaansa steriloimisen 25 vuoden ikärajan 2011 ja Vihreä Liitto 2014. 
Yleisesti kannatetaan itsemääräämisoikeutta omaan kehoon ja kansanedustajilla voisi olla omantunnon vapaus äänestyksessä. 
TULOS:
Suurin osa kansanedustajista vaikenee steriloimislain muuttamistarpeesta.

Jälkeenpäin steriloimislain muutoksesta on vielä viestitetty joidenkin fb-sivuille.  
Edelleen yleisin vastaus on ollut hiljaisuus.
Vain muutama kommentti on tullut:

-PS/Sin. Louhelainen Anne yv 19.10.2016: (Lähetin 19.10.2016 yv:n kansanedustaja Anne Louhelaiselle, joka teki eduskunnassa 2013 kirjallisen kysymyksen hallitukselle sterilisaation ikärajan laskemisesta 25 vuoteen.
Vastauksessa Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ei pitänyt Steriloimislain muuttamista ajankohtaisena.
Sterilisaation alaikärajan laskeminen Kirjallinen kysymys KK 213/2013

"Hei, kiitos viestistäsi. Minäpä juttelen asiasta eduskunnassa asiasta enemmän perillä olevien tahojen kanssa."   
KOMMENTTI: Enempää ei ole tapahtunut. 

-Kok Koski Susanna sähköposti 2.11.2016:
"... mielestäni yksilön valinta vapaaehtoisesta lapsettomuudesta on nimenomaan hänen omansa, ei valtion tai veronmaksajien.
Yt. Susanna Koski" 

... 
lisäkysymys sähköposti 2.11.2016: 
"Kansanedustaja Susanna Koski, 
Sterilointilain ikäraja koskee myös lasten vanhempia.  
Valtion ei pitäisi laissa rajoittaa liikaa yksilön oikeutta päättää itse lisääntymiskyvystä luopumisesta. 
Nykyinen laki ei salli sterilointia Suomessa alle 30-v edes omalla kustannuksella yksityisellä puolella." 
...Susanna Koski 2.11.2016
"... valtion ei pidä kustantaa kenenkään sterilointia minkään ikäisenä, ellei toimenpiteelle ole osoitettavissa lääketieteellistä perustetta."
KOMMENTTI: -Tämä menee ohi aiheen, koska lakiehdotuksessa ei oteta kantaa steriloinnin kustantamiseen. Siitä säädetään muualla.
Koski ei kertonut kantaansa valtion rajoittamaan steriloimisen ikärajaan. Steriloimisen kustantaminen yhteiskunnan varoista säästää ajan myötä verovaroja, koska lapsesta maksettavat palvelut ja tuet ovat paljon kalliimpia. 

-Vas Lapintie Annika sähköposti 11.2016:
"Ymmärrän, että yksilölliset tilanteet ovat erilaisia ja sterilointia koskeva lainsäädäntö ei välttämättä vastaa kaikkien tarpeita. Asia on tietysti monitahoinen, ja mikäli hallitus tuo eduskuntaan esityksen lainsäädännön muuttamiseksi, se käsitellään varmasti huolella." 

KOMMENTTI: Kansanedustajat voivat tehdä itse lakialoitteita nostaakseen asian esille. Ei tarvitsisi odottaa hallituksen esitystä.
 

-SDP Filatov Tarja sähköposti 11.2016:
"Kiitos viestistänne.
Täytyy tunnustaa, että en tunne sterilointilain ikärajan ja muiden kriteerien perusteita erityisen tarkasti.
Perehdyn ehdotukseenne."  

KOMMENTTI: Enempää ei ole tapahtunut.

-KD Sari Tanus: fb-ketju 16.01.2017
"... ei missään nimessä ikärajaa pidä laskea. Nyt pelkkä ikäraja on 30 v, tuo on laitettu kymmeniä vuodia sitten, jolloin lapset oli isolti tehty ( siis koko pesue ) jo reilusti alle 30v.
Nyt meillä on paljon jotka alle 20v on niin työn huumassa tms ja varmoja etteivät hanki lapsia.. tai niinkuin iso osa, eivät ole lainkaan asiaa miettineet,, ei ole vielä ajankohtaista sanoo moni 35v ( vaikka hedelmällisyys alkaa siinä laskea..) , monet herää vasta 40 v pinnassa lasten hankintaan. Eli minä nostaisin nyky-yhteiskunnassa ( jossa usein 1. Lapsi hankitaan vasta 29-30v ) tuota ikärajaa reilusti ylöspäin enkä missään nimessä laskisi. Se toisi vaan lisää näitä sterilisaation purkuyrityksiä ja koeputkihedelmöityksiä... NAisen ja monesti miehenkin mieli muuttuu iän myötä..😄. Muita ehkäisykeinoja löytyy kyllä." 

... 
". kyllä itsemäärämisoikeus on.. ei lapsia ohikävelemällä tule 😊.
Olen ollut lähes 30 v lääkärinä, koko ajan lasten, perheiden, ehkäisyn ym kanssa tekemisissä ja siitä yli 10 v erikoislääkärinä, gynekologina. Potilaiden tilanteet ja nyky-yhteiskunnan tulanne ym, niin missään muotoa ei lähtisi yhteiskuntaa velvoittamaan tarjoamaan sterilisaation tarjoamista nuoremmille. Päinvastoin - minilla lapsen kaipuu tulee paljon myöhemmin, monille yllättäen.
Ruotsi ja Norja eivät mitenkään ole mallimaita.
Niin kuin sanoin, itsemääräämisoikeus jokaisella on oman kehonsa suhteen, saa ihan itse määrätä milloin lähtee suhteeseen, josta raskaus voisi alkaa."
...
"Monet alkavat miettiä lapsia vasta 35v jälkeen.
Ymmärrän sinua, mutta minä puhun nyt lähes 30 v ihmisten tarinoita ja tilanteita tällä alueella kuunnelleena."  

KOMMENTTI: Onko joidenkin katumisriski tärkeämpi kuin kaikkien itsemääräämisoikeus?

-SDP Taavitsainen Satu fb-ketju 1.5.2018
"Ymmärrän sinua mutta tuosta asiasta minä en aio tehdä lakialoitetta. Ehkäisy on turvallisempaa jos mieli muuttuukin myöhemmin.
...
Monilla nuorilla ehdottomuus muuttuu iän karttuessa ja sopivan puolison löytyessä."
fb-ketju 28.9.2018

"... Moni ihana ja toivottu lapsi olisi jäänyt syntymättä jos nuorena sanottu tuolloin hyvin ehdoton mielipide olisi toteutunut." 
KOMMENTTI: Onko joidenkin katumisriski tärkeämpi kuin kaikkien itsemääräämisoikeus?
 

-Kesk. Saarikko Annika SuomiAreena 16.7.2018 kohta 43 min:
"Jos jotakin pitäisi tehdä sterilisoinnin saralla, niin kyllä omalla prioriteettilistallani ... on translain muutos, johon liittyy lisääntymiskyvyttömyysvaade. ... Pidän sitä isompana ongelmana kuin tuota, eli jos tärkeysjärjestyslistaa haetaan." 
KOMMENTTI: Toisten oikeuksia pidetään tärkeämpänä kuin toisten. Miksi kaikkien oikeuksia ei voisi edistää samanaikaisesti?


Johtopäätös: Kansanedustajat ja tiedotusvälineet eivät ilmeisesti kiinnostu steriloimislaista.
Vähemmistöjen oikeudet kiinnostavat niitä enemmän kuin enemmistön.
Ikäraja 25-v koskisi kaikkia, ei vain vapaaehtoisesti lapsettomia.

Steriloimislain muutosehdotus koskee isoa enemmistöä, koska harvat haluavat kolmea lasta. 82% perheistä on alle kolmelapsisia. 

Uusissa Väestöliiton perhebarometreissä jopa 12-13% haluaa olla lapsettomia.

Steriloimislain ikärajan saisi muuttaa edes Ruotsin ja Norjan tasolle, eli 25 vuotta. Vielä parempi olisi Tanskan laki, joka sallii steriloinnin 18-24-vuotiaille puolen vuoden harkinta-ajalla. Myös Islanti laski ikärajan 25 vuodesta 18 vuoteen vuonna 2019.


Ihmetyttää, ettei steriloimislain helpottamisesta haluta edes keskustella.

Aiempia mielipiteitä: 

SDP Maria Guzenina-Richardson, Peruspalveluministerin 8.4.2013 vastaus Anne Louhelaisen/ps kirjalliseen kysymyksen KK 213/2013:
"Aikooko hallitus laskea sterilisaation alaikärajaa Suomessa 25 vuoteen, kuten se muissa Pohjoismaissa tällä hetkellä on ja pitäisikö steriloimislakia muilla keinoin muuttaa, jotta ihmiset ovat sen edessä tasavertaisessa asemassa?" 
VASTAUS: 
"Kuten edellä on todettu, steriloiminen on monin tavoin poikkeuksellinen terveydenhuollon toimenpide. Steriloinnin luonne henkilön omaan toiveeseen perustuvana, lopullisena ja pysyvään lapsettomuuteen johtavana toimenpiteenä puoltaa suhteellisen korkean ikärajan asettamista steriloinnin edellytykseksi. 
Steriloimislain muuttamista ei edellä mainituista syistä ole pidettävä ajankohtaisena."  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti