32-vuotias Roosa Pakkanen steriloitiin vuosi sitten – hän on tiennyt lapsesta lähtien, ettei halua jälkikasvua: "En ole koskaan kokenut, että voisin olla äiti" mtvuutiset.fi 09.11.2019
"Hän kokee, että Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry ajaa hänelle tärkeää asiaa – sterilisaation ikärajan laskua.
– On hassua, että ihminen on kypsä tekemään päätöksen lasten hankkimisesta missä iässä vain, mutta kun mennään toisinpäin, vaaditaan päätöksen tekemiseen kolmenkymmenen vuoden ikää.
Vanhakartano toivoo, että ikärajan sijaan päätös perustuisi henkilökohtaisiin keskusteluihin."
“Onhan se surullista, jos suomalaiset kuolevat sukupuuttoon, mutta…” – kolme naista kertoo, miksi he eivät halua lapsia yle.fi 14.10.2019
"— Laki on auttamattomasti vanhentunut. Se syrjii ihmisiä ja loukkaa itsemääräämisoikeutta sekä oikeutta omaan ruumiiseen, ...
— Sterilisaation pitäisi olla yksilön oma valinta,"
Sterilisaation haluavia naisia saatetaan syyllistää ja vähätellä, lansi-savo.fi 4.9.2019
kymensanomat.fi 4.9.2019
"steriloimisessa on kyse ihmisen itsemääräämisoikeudesta omaan ruumiiseensa. Tämän vuoksi he ajavat sterilointilain muutosta: ikärajaa operaatioon pitäisi madaltaa ainakin 25 ikävuoteen, jollainen se on muissakin Pohjoismaissa, paitsi Tanskassa, jossa ikäraja on 18 vuotta puolen vuoden harkinta-ajalla."
Lääkärien epäasialliset kommentit järkyttivät sterilointia haluavaa Soilea, Antero selvisi helpommalla – vaativat muutosta lakiin: "Kriteerit ovat todella vanhanaikaiset" mtvuutiset.fi 20.05.2019
"Jääskä pitää nykyistä steriloimislakia holhoavana, eikä se hänen mielestä noudata yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa eikä itsemääräämisoikeutta. Hän peräänkuuluttaa Suomeen Tanskan mallia steriloimislainsäädäntöön. Tällöin sterilointiin olisi oikeus 18-vuotiaana."
Vapaaehtoinen lapsettomuus – “Liian usein naisen elämänkaari esitetään siten, että siihen kuuluu perheen perustaminen ja lasten hankinta” City.fi 26.2.2019
"– Holhoaminen ärsyttää minua. Olen aikuinen, mutta jos haluan sterilisaation, olen muka kypsä päättämään siitä vasta sitten kun olen 30-vuotias, Roosa sanoo."
"Roosa, 31, meni steriloitavaksi, koska ei halua lapsia: “Jos katuu, voi katsoa vain itseään peiliin”" Yle uutiset 18.1.2019
"– Alaikäraja olisi saatava muiden pohjoismaiden tasolle. Ehkä 25 vuotta voisi olla sopiva. Synnyttäminen ei ole ainut tapa hankkia lapsia, adoptio on myös vaihtoehto. Jokaisella on oikeus vaikuttaa siihen, mitä omalla kropallaan tekee."
"Vapaaehtoisesti lapsettomat kokevat vähättelyä ja syrjintää – ydinperhemalli on pysynyt vahvana suomalaisten mielissä" Moreenimedia 10.12.2018
"Sterilisaation voi lain mukaan saada Suomessa, kun on täyttänyt 30 vuotta. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa ikäraja toimenpidettä varten on 25 vuotta.
– Toivon, että ikärajaa laskettaisiin Suomessakin, Pohjolainen sanoo."
"pitää lapsista, mutta ei halua itse äidiksi – ”Olen aina arvostanut omaa aikaa” IS 23.11.2018
"Minun kohtuni on minun, ei valtion – Sterilisaatiolaki loukkaa itsemääräämisoikeutta"
HS Mielipide 20.8.2018 (tilaajille)
"Miksi minun mielipidettäni kysytään, kun mieheni haluaa sterilisaation?"
"Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen on havainnut, että lääkärikunnassa saattaa olla vielä hyvin vanhakantaisia näkemyksiä naisten sterilisaatiosta.
- Ikään kuin nainen nähtäisiin vain potentiaalisena äitinä ja synnyttäjänä.
Halonen pitää sterilisaatiota koskevaa suomalaista lainsäädäntöä osittain vanhentuneena. Hän vertaa sitä raskauden keskeytystä koskevaan lakiin, jonka mukaan raskauden voi keskeyttää sosiaalisin perustein siihen asti kun raskaus on kestänyt 12 viikkoa.
- On erikoista, että raskauden voi keskeyttää, jos kokee, ettei halua
tulla isäksi tai äidiksi, mutta sterilisaatiota ei voi saada kuin vasta
30-vuotiaana.”
"Kolmen lapsen äiti halusi sterilisaation, mutta lääkäri kielsi, sillä ”mieli saattaisi muuttua” – Suomessa sterilisaation saannissa on suuria eroja" HS 4.8.2018 (tilaajille)
"Kolmen lapsen äiti halusi sterilisaation, mutta lääkäri kielsi, sillä ”mieli saattaisi muuttua” – Suomessa sterilisaation saannissa on suuria eroja" HS 4.8.2018 (tilaajille)
"Molemmat pariskunnat ovat sitä mieltä, että sterilisaation ikäraja on liian korkea.
– Jos jopa alaikäiset ovat yhteiskunnan mielestä tarpeeksi kypsiä päättämään lasten hankinnasta, on pöyristyttävää, että lapsesta asti velaudestaan tietävät ihmiset joutuvat odottamaan 12 vuotta täysi-ikäistymisensä jälkeen saadakseen sterilisaation,"
”Ei lapsielämää ole kaikille tarkoitettu” Karjalan Heili 14.4.2018
"Yksityiselämään pitäisi kuulua oikeus määrätä itsestään ja ruumiistaan."
"Sterilointia pitäisi helpottaa" Lukijoilta Turun Sanomat 11.7.2017
"Steriloimislaki asettaa ihmiset eri
asemaan iän, lapsiluvun ja terveydentilan perusteella. Yksityiselämään
saisi kuulua oikeus päättää itse lisääntymiskyvystään."
"Nykyinen ikärja on maamme lainsäädännön korkein itsemääräämisoikeutta koskeva ikäraja, ja se on huomattavasti korkeampi kuin Pohjoismaissa yleisempi 25 vuoden ikäraja.
Jokaisella tulee olla oikeus määrätä itse omasta kehostaan, eikä ole syytä, miksi tämän kysymyksen pitäisi olla poikkeus tästä säännöstä."
"Jokaiselle oikeus omaan kehoonsa" KSML Mielipidekirjoitus 15.07.2017
"Voisimme ottaa mallia muista Pohjoismaista, jotka ovat (tässäkin) asiassa edellä. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sterilisaation ikäraja 25-vuotiaana. Tanskassa sen voi saada 18–24-vuotiaana puolen vuoden harkinta-ajan kuluttua. Joustavaa ajattelua tarvittaisiin tälläkin puolen Pohjolaa."
"Kolumni: Sterilisaation saaminen on liian vaikeaa" karjalainen.fi 17.8.2018
"Voisimme ottaa mallia muista Pohjoismaista, jotka ovat (tässäkin) asiassa edellä. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sterilisaation ikäraja 25-vuotiaana. Tanskassa sen voi saada 18–24-vuotiaana puolen vuoden harkinta-ajan kuluttua. Joustavaa ajattelua tarvittaisiin tälläkin puolen Pohjolaa."
"Kolumni: Sterilisaation saaminen on liian vaikeaa" karjalainen.fi 17.8.2018
"Me vapaaehtoisesti lapsettomat toivomme tämän lain tarkistamista ja toimimme mielellämme avustavina asiantuntijoina tässä asiassa. Olemme sitä mieltä, että sterilisaatioikä tulisi laskea 25:een ikävuoteen Suomessa."
"Steriloimislaki ja vapaaehtoinen lapsettomuus" Uusi Suomi Puheenvuoro 21.6.2012
Ihmisoikeusjärjestöt eivät näytä pitävän steriloimislain muuttamista tärkeänä.
Ne kampanjoivat enemmän oikeudesta vanhemmuuteen.
Amnestyn edustajan kanta:
"Oikeus päättää steriloida itsensä on sekin osa seksuaalioikeuksia. Ks. esim. https://www.amnesty.fi/tyomme/teemat/seksuaalioikeudet/
Amnesty ei kampanjoi tästä teemasta, koska meillä ei ole siitä omaa tutkimusta eikä kansainvälinen strategiamme nosta tätä aihetta kampanjaprioriteetiksi."
https://www.facebook.com/amnestyfinland/posts/10155980532386350
KOMMENTTI:
Oikeutta sterilisaatioon ei mainita erikseen listassa seksuaalioikeuksissa.
Eli Amnesty ei pidä oikeutta steriloimiseen tarpeeksi tärkeänä kampanjoinnin aiheena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti